Staptocht van Leuven naar Tervuren (39 km)

Verhaal van Sofie
15 januari 2024
Kruidenthee
18 januari 2024
 

17 januari 2024

Deze wandeling van 39 km maakt deel uit van de GR Dijleland, een lus tocht van 131 km tussen Leuven en Mechelen. De eerste twee dagen zijn van Leuven tot in Tervuren. Daar kan je dan de bus terugnemen naar Leuven (of verder stappen natuurlijk). Huis van Rooi bevindt zich pal in het midden van deze tweedaagse staptocht. Het is een majestueuze cocktail van historische erfgoed met golvend groen, vrij meanderende rivieren, bos en natuurgebied.

DAG 1: Met het station van Leuven in je rug, stap je rechts de Diestsevest op tot je links het Tweewaterspad opkan. Je volgt de Dijle in zuidelijke richting via de Kardinaalstraat, Klein-Begijnhof en de St. Geertruiabdij. Van de Vismarkt ga je naar de Grote Markt. Daar kan je het prachtig stadhuis, de gerestaureerde St. Pieterskerk langs tot aan de Oude Markt. Langs de Parijsstraat en Redingenstraat kom je weer de Dijle tegen. Aan het Dijlepark en de hal van Dijlemolens, kan je het Groot Begijnhof in. Via het Spaans Kwartier en de voetgangerstunnel onder de ring, verlaat je de historische stad en drukte. Je wandelt door de sportcampus en via de Finse Piste tot aan het kasteel van Arenberg. Je steekt de Celestijnenlaan over en vertrekt via de Dijle zuidwaarts, de groene open vlakte in. Enkele kilometers via Langestaart en Ormendaalpad voeren je langs de meanderende Dijle tot in Korbeek-Dijle. Wanneer je de Stationsstraat oversteekt en het pad verder volgt, kom je terecht in het natuurreservaat de Doode Bemde in St-Joris-Weert. Even links de Neerijsebaan op, via de Kauwereelstraat en de Roodsestraat. Vlak over het brugje kan je het wandelpad weer volgen links van de weg. Hou even halt aan de grote kijkhut van het vogelreservaat en volg dan verder het vondelpad. Verlaat het bos via de buurtweg en de Leuvensebaan en stap 300 meter tot in onze B&B voor een welverdiende rust.

DAG 2: Je vertrekt langs de muur van het kerkhof van de St. Agatha kerk om links de Huldenbergstraat in te slaan. Die brengt je het dorp uit, naast de Lane naar het natuurgebied Rodebos (Onderbosstraat naar rechts). Je stapt het pareltje door tot je in Terlanen de Molenstraat rechts inslaat. Trapkes en Varrendel voeren je door het prachtig heuvellandschap. Vlamoven, Oude Heirbaan, OLV Kerselaar en Stockemstraat brengen je tot in Huldenberg. De Elzasstraat neem je links op om dan weer links de Ijse heel even te volgen. Je komt uit op de hoofdweg, die je kort volgt naar links. Even verder kan je rechts via de Dreefstraat een heel eind rustig weer de groene omgeving door, richting Overijse. Oa Aardeweg, Schonenboom, Terschurenstraat, Beeldekensgatstraat brengen je tot in Tervuren. Nog een laatste wandeling door het park van Tervuren en dan kan je stappen naar de bushalte aan het Afrika museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *