EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en is een lichaamsgerichte techniek, die wordt toegepast bij lichamelijke klachten (ook chronische) , negatieve gevoelens en gedachten, beperkende overtuigingen en moeilijk te verwerken herinneringen.

Het is een methode die je ook zelf makkelijk kan aanleren, zodat je ze in je dagelijks leven bij verhoogde stress kan inzetten.

Wist je dat EFT geïntroduceerd werd in 6 Vlaamse ziekenhuizen voor het verlichten van concentratiestoornissen en angst bij kankerpatiënten? Lees hier het artikel.

Op zoek naar een krachtige tool?
Ontdek EFT

 

We hebben al veel ontdekt over de werking van de hersenen en welke impact stress heeft op ons lichaam en gevoel. Ons ingebouwd stressmechanisme wordt tientallen keren per dag getriggerd omdat we ons continu moeten aanpassen aan verhoogde spanningsmomenten (bvb volle blaas, huilende baby, boze baas, moeilijke meeting, ruzie met puber of partner,…). Kunnen we dit makkelijk aanpakken dan zakt de spanning weer en blijven we binnen onze ‘Window of Tolerance’, het gebied waar de spanning dragelijk is en waar we rustig blijven. Je blijft in verbinding met jezelf en de andere. Je herkent dat je in je ‘Window of Tolerance’ bent door een rustige ademhaling, hartslag, stem en ontspannen spieren. Je hoeft hier niet over na te denken, het gebeurt automatisch wanneer je bent gaan plassen, de baby weer rustig is, je het hebt uitgepraat met baas of partner,… Je kent het wel: een gevoel van opluchting, ‘hehe het is hier weer rustig’ in mezelf.

 
Maar je herkent ook wel het ‘o oooh’ gevoel wanneer een stressfactor niet oplost. Dan treedt ons survivalmechanisme onbewust in gang. Een deeltje van onze hersenen, de amygdala- zeg maar onze ‘rookmelders’ bij stress of gevaar, worden getriggerd en ontketenen voor we het beseffen een vecht/ vlucht of bevries modus. Dit onbewust deel van ons zenuwstelsel werkt in een flits van een seconde, je kan er niets aan doen. Hoe herken je een stressrespons? Door de fight reflex krijg je gespannen spieren, kan je ijsberen, trillen, uitvliegen of tics krijgen. Door de flight reflex wil je misschien de situatie ontvluchten. Dat kan door letterlijk te gaan lopen maar ook door te vluchten in je werk of in eten. De freeze reflex verlamt je eerder, je voelt je slap, krijgt er geen woord uit en voelt je lichaam niet zo goed meer.

 
Op deze kennis is EFT gebaseerd. Iedere ziekte, symptoom, pijn of lichamelijke kwaal veroorzaakt stress. Elke situatie waarbij je negatieve gevoelens ervaart (verdriet, verontwaardiging, schaamte, boosheid, ontzetting,…) veroorzaakt stress. Iedere negatieve gedachte of beperkende overtuiging (’t is weer van dat’, ‘ik kan dat niet’, ‘ik ben het niet waard’, ‘ik ben te dom/ dik/ lelijk/…’, ‘mensen zijn niet te vertrouwen’,…) veroorzaakt stress. En ten slotte kunnen negatieve herinneringen en trauma’s van zelfs jaren geleden ons onbewust blijven achtervolgen en stress teweeg brengen.
En iedere keer opnieuw gaan de amygdala alarm slaan en ondervinden we de stressreactie. De verlichting die EFT brengt in het verhaal is dat het rechtsreeks inwerkt op het kalmeren van de amygdala, alsof er op primitief lichamelijk niveau de boodschap wordt gegeven: je bent veilig in het hier en nu, je kan weer ontspannen. Heel wat wetenschappelijk onderzoek toonde de meerwaarde van EFT aan bij problemen zoals angststoornissen, fobieën, Post Traumatisch Stress Syndroom, verslavingen, eetstoornissen, enz.

 
Tijdens een EFT sessie tappen we zachtjes en afwisselend op de uiteinden van de verschillende meridianen die vlak onder de huid uitmonden. Meridianen zijn microscopisch smalle banen die doorheen ons lichaam lopen, waardoor onze levensenergie stroomt. Bij stressverhoging kan een meridiaan geblokkeerd geraken. Misschien herken je dit ook wanneer je je gewoon niet ‘in de flow’ voelt, of je te weinig energie hebt? Elk element dat ons stress geeft, kan meridianen blokkeren. Het is precies die blokkade die de variëteit aan symptomen geeft (vb pijn, verdriet, angst, negatieve gedachte,…). Door de blokkade op te heffen, verdwijnt het symptoom.

De behandelaar kan op jou tappen of je kan het bij jezelf doen. Ook hier werd interessant wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en heeft het behandelen van meridianen (via acupunctuur of EFT) een rechtstreekse link ontdekt met het dalen van de stresssymptomen.

Meer informatie over EFT vind je op www.tappinginstituut.be, www.emofree.com,    www.eftinternational.org

EFT kan ons helpen groeien als mens omdat het ons naar die plaats van rust brengt. Ruimte en rust heeft ieder wezen nodig om te groeien en tot bloei te komen.

Probeer het uit

Heb je al eens een EFT sessie gekregen en wil je graag op jezelf oefenen? Op dit filmpje staat stap voor stap op welke punten je kan tappen. Het stilstaand beeld verandert vanzelf na een aantal seconden en geeft je de tijd om toe te passen wat er staat.

Wil je samen op pad?

Recencies

Schrijf een recensie

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf er als eerste een